The U.S. government, along with governments around the world, have taken extraordinary steps to unfreeze the credit markets. The government has, among other actions, recapitalized 25 banks to the tune of roughly $158 billion, guaranteed all senior debt issued by banks over the next 3 years, and extended unlimited swap lines to several other central banks. The G7 countries also made it very clear that they won't allow another big bank to fail ("no more Lehmans"). Yet despite the historic government actions, the credit markets have barely budged. The Libor-OIS spread, which the Fed uses to measure the perception of risk in the credit markets, remains extremely high—it's currently 255 bps. While this is down from its high of 350 bps on October 9, in normal times the spread hovers around 20 bps, so 255 bps is still absurdly high. Credit default swap spreads (CDX) also remain extremely wide, with the IG 11 trading at 199 bps. Why have credit markets been responding so slowly? A good deal of the delayed reaction is attributable to, oddly enough, all the government actions. Since Lehman went under the Fed and the Treasury have been creating new programs at a dizzying speed. For example, we've had the Troubled Assets Relief Program (TARP), the Commercial Paper Funding Facility (CPFF), the Money Market Investor Funding Facility (MMIFF), and the recapitalization plan. And, of course, who could forget the Asset-Backed Commercial Paper Money Market Mutual Fund Liquidity Facility (ABCPMMMFLF)! It takes a lot of time to work through the details of each program, determine who is eligible, weigh the costs and benefits of participating, assess the program's overall impact on the credit markets, etc. Most importantly, every financial institution has to adjust its risk models accordingly. This isn't a simple task, and in an environment where financial institutions are as risk-averse as I've ever seen, no one wants to start lending again until they're absolutely sure they understand the terms and ultimate impact of each new government program. The launch of the CPFF this week was a reassuring event for everyone. But every time a new story surfaces about a possible bailout for another industry (e.g., insurance companies, automakers) or another possible government program (e.g., the bailout for homeowners now being discussed), more uncertainty is injected into the credit markets. I'm not saying that the government shouldn't create new programs just because they'll cause temporary uncertainty and timidity in the credit markets—if a new program is truly necessary, then that kind of short-term pain should be worth it. I'm just saying that, based on what I've seen, a good deal of the delay in the improvement of the credit markets is due to financial institutions taking their time digesting each new government program.

7 comments:

Boutique Investment Banks said...

Hi,

The bank was planning with the prospective core investors to beat the deadline, as soon as the recapitalization process is being perfected, the bank will make it known to the public. Thanks a lot.

PENNY STOCK INVESTMENTS said...

Theirs no reason.

Trần Duy Thuận said...

Trần Duy Thuận Blog đang cần nhận gia công tại nhà. Ai có cần người nhận gia công tại nhà tphcm liên hệ mình nhé. Truy cập vào đặt vé máy bay giá rẻ vietjet để có thêm kinh nghiệm khi đi máy bay nhé.

mua thuoc tot said...

Collagen là thành phần giúp da chống lại quá trình lão hóa và giúp trẻ hóa làn da những thực phẩm chứa nhiều collagen sẽ giúp bạn dể dàng bổ sung collagen vào cơ thể.Mất ngủ hiện nay đang diễn ra một cách nhanh chóng , ở mọi lứa tuổi khác nhau , bị mất ngủ phải làm sao ? Bị mất ngủ nên dùng thuốc hoặc đến gặp bác sĩ điều trị. Cách làm kem trắng da không phải là khó , sau đây là công thức kem trộn trắng da toàn thân dể dàng và đơn giản , bạn có thể làm tại nhà. Trí nhở tốt là mon muốn của hầu hết mọi người , vậy làm thế nào để có trí nhớ tốt ? Có nhiều cách đơn giản giúp bạn làm được điều đó. Giảm cân hiện nay đang là một xu hướng của mọi người , đặc biệt là phái nữ. Để giảm cân cấp tốc 1 tuần không quá khó, nên có một chế độ tập luyện và ăn uống một cách khoa học và có lộ trình sẽ giảm cân được. Gan là bộ phận giúp cơ thể lóc các độc tốt torng cơ thể , uống gì mát gan đẹp da ? Có nhiều thức uống không chỉ giúp đẹp da mà còn giúp mát gan.

Fire Ball said...

Hãy đến với shop thằng ghờm nơi bạn có thể tìm được đồ điện máy cũ với giá cả chất lượng hàng đầu tại tphcm. Đến với chúng tôi bạn sẽ mua được máy lạnh giá rẻ tphcm, nơi chuyên bán máy giặt cũ tphcm, bán tủ lạnh cũ tại tphcm hàng đầu tại tphcm. Hàng của chúng tôi đảm bảo chất lượng và chế độ bảo hành uy tín.

Có những kiến thức có thể bạn chưa biết. Hãy đến với chuyên mục kiến thức tổng hợp nơi có giải đáp những thắc mắc như fa là gì, atsm là gì, thẻ visa là gì,...

Danh Ngọc said...

Bồ sung dinh dưỡng cho bà bầu là rất quan trọng , những thực phẩm cho bà bầu như trứng , bột yến mạch ,.. rất tốt cho mẹ và bé .Dùng mướp đắng hằng ngày nhưng bạn có bao giờ biết những công dụng mướp đắng như thế nào hay không ! Cùng tìm hiểu nhé . Năm nào cũng vậy, mùa hè đến thì cùng với không khí nóng bức, http://dongtrunghathaoaloha.tumblr.com/ tôi cũng mắc không biết cơ man nào là bệnh tật! http://benhmatngu.tumblr.com/ Đầu tiên phải kể đến là việc làn da của tôi nổi loạn thực sự, mụn mọc khắp cơ thể, da dẻ lúc nào cũng nhớp nháp mồ hôi.http://thuoctriseo.tumblr.com/ Cùng với nó là cảm giác ngứa khắp người! http://lammoctoc.tumblr.com/ Chính vì vậy mà tính nết của tôi cũng thay đổi hẳn. http://phunu-mangthai.tumblr.com/ Mẹ gọi tôi là mắm tôm cũng bởi vì hễ có người động vào mình là tôi lại gào thét, dễ nổi quạu vô cùng. Ra hàng thuốc, http://giaidocgan.over-blog.com/ ngoài các loại thuốc chữa mụn mà tôi thấy loại nào cũng càng uống càng thêm vô vọng vì mụn nhiều không xuể, http://giaidocgan.newsvine.com/ thì các cô dược sĩ kê cho tôi rất nhiều các loại thuốc bổ thận mát gan. Khổ tôi, uống mãi cũng không thấy khỏi hẳn được.... Hè năm nay tôi về quê, http://giaidocmatgan.weebly.com/ cái nắng ruộng đồng còn gay gắt hơn ở thành phố. http://tangcuongtrinho.weebly.com/ Tôi sợ nhà quê không có điều hòa mát mẻ, http://cachchonglaohoa.weebly.com/ bệnh mùa hè của tôi lại càng trầm trọng. Tuy vậy, tôi đã nhầm...

aliya seen said...

The sop for mba is best for marketinh point of view and i would suggest all students this sop.