Friday, November 14, 2008

The Importance of the New York Fed

Ben Bernanke thinks losing the President of the New York Fed in 1928 left policymakers rudderless when the markets crashed in 1929:

In the run-up to the Depression, Bernanke argued, better leadership could have made a difference. In a November 2002 speech honoring the economist Milton Friedman, Bernanke, already serving on the Fed's board of governors, recounted the tale of Benjamin Strong. As head of the Federal Reserve Bank of New York in the 1920s, Strong opposed the Fed's attempt to curb Wall Street speculation by tightening monetary policy when "there was not the slightest hint of inflation," Bernanke said. But Strong died of tuberculosis in 1928, and his views lost sway. "We don't know what would have happened had Strong lived; but what we do know is that the central bank of the world's economically most important nation in 1929 was essentially leaderless and lacking in expertise," Bernanke lamented. "This situation led to decisions, or nondecisions, which might well not have occurred under better leadership. . . . And associated with these decisions, we observe a massive collapse of money, prices, and output."
Of course, if current New York Fed President Tim Geithner becomes the new Treasury Secretary, we won't lose his experience or leadership. But given the vital role the New York Fed plays in policymaking, I doubt Obama will be willing to risk moving Geithner to Treasury while the markets are still in such a precarious position.

8 comments:

Anonymous said...

I wonder if Neel kashkari is on his his way out.

Anonymous said...

So much for Geithner staying in The City. Hopefully he does a great job in Washigton.

Anonymous said...

It was benjamen strong creating "easy money" in 1924 and 1927 that caused the asset bubble and set the depression in motion. The best thing he did for his legacy was to die in 1928 ...Greenspan and Benarke won't be so lucky when the "Government Finance bubble" bursts and the dollar collapses. A fed chairman knicknamed "helicopter ben"...what are we thinking?

PENNY STOCK INVESTMENTS said...

Let the fed not exsist.

Trần Duy Thuận said...

Trần Duy Thuận Blog đang cần nhận gia công tại nhà. Ai có cần người nhận gia công tại nhà tphcm liên hệ mình nhé. Truy cập vào đặt vé máy bay giá rẻ vietjet để có thêm kinh nghiệm khi đi máy bay nhé.

Fire Ball said...

Hãy đến với shop thằng ghờm nơi bạn có thể tìm được đồ điện máy cũ với giá cả chất lượng hàng đầu tại tphcm. Đến với chúng tôi bạn sẽ mua được máy lạnh giá rẻ tphcm, nơi chuyên bán máy giặt cũ tphcm, bán tủ lạnh cũ tại tphcm hàng đầu tại tphcm. Hàng của chúng tôi đảm bảo chất lượng và chế độ bảo hành uy tín.

Có những kiến thức có thể bạn chưa biết. Hãy đến với chuyên mục kiến thức tổng hợp nơi có giải đáp những thắc mắc như fa là gì, atsm là gì, thẻ visa là gì,...

Danh Ngọc said...

Bồ sung dinh dưỡng cho bà bầu là rất quan trọng , những thực phẩm cho bà bầu như trứng , bột yến mạch ,.. rất tốt cho mẹ và bé .Dùng mướp đắng hằng ngày nhưng bạn có bao giờ biết những công dụng mướp đắng như thế nào hay không ! Cùng tìm hiểu nhé . Nếu bạn muốn là da trắng thì phải làm sao ? Có nhiều cách http://trangdahieuqua.tumblr.com/ như dùng các loại sản phẩm giúp làm trắng da . Các bệnh xương khớp là nỗi lo của nhiều người http://benhxuongkhop.tumblr.com/ sẽ làm giảm khá nặng hoạt động và gây khó khăn cho sinh hoạt hằng ngày. Có nhiều cách tăng cường sức khỏe như tập thể dục, ăn uống điều độ http://tangcuongsuckhoe.tumblr.com/ ngoài ra việc https://lamsaomatgangiaidoc.wordpress.com/ cũng là vấn để đáng nói, giải độc gan sẽ giúp gơn thể ko còn độc tố . Ngoài ra kết hợp với collagen để cho làn da đẹp hơn https://collagenaz.wordpress.com/ . Vậy làm sao giảm cân https://lamsaogiamcan.wordpress.com/ , hãy tập luyện khoa học và điều đặng sẽ thành công . Tai mụi họng có nhiều vấn để để nói https://dieutritaimuihong.wordpress.com/ ,đến bệnh viện tai mụi họng là điều tốt và bệnh https://benhverangmieng.wordpress.com/ răng miệng cũng nên đến bệnh viện thăm khám sẽ tốt hơn. Mất ngủ phải làm sao ? https://lamsaotrimatngu.wordpress.com/ có nhiều cách trị như dùng thuốc ,ăn uống ,...Dưỡng da chống nắng như thế nào hiệu quả và an toàn http://duongdachongnang.tumblr.com/ đó là câu hỏi mà hầu như ai cũng hỏi qua. Để trị thâm nách phải làm sao?http://trithamnach.tumblr.com/ dể ẹc , dùng sản phẩm trị thâm nach1trong thời gian ngắn sẽ có được hiệu quả ngay.

Blogger said...

eToro is the ultimate forex broker for novice and advanced traders.